Izola že tretjič zapored med evropskimi filmskimi prestolnicami mladih

13. april 2015
Evropski dan in nagrada mladega filmskega občinstva prvo majsko nedeljo v Izolo vabita najstnike

Otok, zavod za razvijanje filmske kulture, bo v nedeljo, 3. maja, v Art kinu Odeon tretjič organiziral filmski dan, namenjen najstnikom med 12. in 14. letom iz vse Slovenije. Celodneven brezplačen dogodek poleg ogleda treh evropskih mladinskih filmov vključuje tudi vodene pogovore in ustvarjalne delavnice. Izola, filmsko mesto s tradicijo, se tako ponovno začenja ogrevati za pestro dogajanje v naslednjih mesecih.

Na evropskem dnevu mladega filmskega občinstva bodo osnovnošolci zadnje triade dobili priložnost, da se prelevijo v filmske žirante in z glasovanjem določijo zmagovalca, ki bo prejel nagrado Evropske filmske akademije po izboru mladega občinstva. Dogodek, v katerem letos sodeluje kar 25 evropskih mest (med drugim Amsterdam, Atene, Barcelona, Carigrad in London), bo svoj vrhunec dosegel ob javljanju dveh predstavnikov mladih žirantov v nemški Erfurt, ki bosta prek videokonference sporočila izide glasovanja.

Letošnji nominiranci za nagrado mladega filmskega občinstva so: Moja sestra suhica (Min lilla syster, Sanna Lenken, Švedska/Nemčija, 2015, 95 min), Nevidni fant (Il ragazzo invisibile, Gabriele Salvatores, Italija, 2014, 100 min) in Tudi grdi ste (You're ugly too, Mark Noonan, Irska, 2015, 79min).

Evropski dan in nagrada mladega filmskega občinstva je dogodek, ki je nastal kot pobuda Evropske filmske akademije, uveljavljenega vseevropskega združenja za promocijo kakovostnega filma. Poteka od leta 2012, zavod Otok ga je prvič pripravil že naslednje leto in tako Izolo uvrstil na zemljevid evropskega filmskega dogajanja tudi za najstnike.
Cilj tega izjemnega evropskega projekta filmske vzgoje je namreč oblikovanje samostojnih in kritičnih uporabnikov sodobnih medijev, ki bodo v prihodnjih desetletjih prispevali k izboljšanju družbenega okolja. Film kot najbolj priljubljena in komunikativna veja umetnosti bo tako prevzel vlogo medijskega opismenjevalca, ki bo skupaj z vodenimi pogovori in ustvarjalnimi delavnicami mlade iz pasivnih gledalcev usmeril k aktivnim udeležencem.

Dogodek se pripravlja v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom, Centrom za kulturo, šport in prireditve Izola in podporo Ministrstva za kulturo ter Občine Izola.

Evropski dan in nagrada mladega filmskega občinstva predstavljata uverturo v filmske dogodivščine za otroke, mlade in družine, ki v Izoli sledijo na pragu poletja. Podmornica – Otok za mularijo, filmsko-vzgojni program zavoda Otok, bo v začetku junija z izbranimi filmskimi projekcijami in ustvarjalnim spremljevalnim programom v najbolj filmskem mestu na Obali zasidran že tretjič.



Več informacij najdete tukaj in na facebook strani.

Povezane novice